R. Procházka by chcel posilniť možnosť vybrať si svojho poslanca

10.09.2013 Bratislava

Bratislava 10. septembra (TASR) - Nezaradený poslanec Národnej rady SR Radoslav Procházka by chcel, aby preferenčné hlasy mali v parlamentných voľbách absolútnu váhu. O účasti poslanca v snemovni by tak nerozhodovalo najmä poradie kandidáta na kandidačnej listine, ale hlas voliča.

"Keď už kandidátnu listinu môžu zostavovať iba politické strany, tak dovoľme voličom vybrať si z kandidátnych listín slobodne a bez akýchkoľvek obmedzení. Dnes to robiť nemôžu," povedal v diskusii k volebným zákonom Procházka. Zdôraznil, že dnes má stále prednosť poradie určené politickou stranou pred poradím, ktoré si vyberú ľudia.

Pri vysvetľovaní si pomohol príkladom Jozefa Mikloška (KDH), ktorý v minulom volebnom období skončil pred bránami parlamentu, hoci podľa neho získal vyše 6700 hlasov. Do pléna sa pritom dostali ľudia z tej istej strany, ktorí mali menej preferenčných hlasov, ale boli na dobrých miestach kandidátnej listiny. To podľa Procházku nie je správne.

Poslanec sa zároveň vyslovil za viac volebných obvodov. Pre parlamentné voľby má dnes Slovensko jeden volebný obvod. Podľa Procházku by mali funkciu volebných obvodov plniť samosprávne kraje. "Volebný obvod nech je územie samosprávneho kraja. Načo nám tie kraje sú? Ak už delíme ten štát takto, urobme z krajov aj politicky autonómnejšie entity a dovoľme im vytvoriť si pevnejšiu regionálnu identitu," uviedol.

Líder SaS Richard Sulík súhlasí so zavedením absolútneho preferenčného hlasu, viac volebných obvodov však nechce. Podľa neho by bolo lepšie zamyslieť sa nad ich zrušením. "Aj tak sú nám nanič," skonštatoval.

Volebné zákony priniesol do parlamentu minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Zjednocuje v nich pravidlá pre všetky voľby a zavádza niekoľko zmien. Mení tiež pravidlá pre kampaň. Okrem iného chce zaviesť 48-hodinové moratórium pre všetky voľby, pre niektoré dnes už neplatí. Tiež mieni zakázať zverejňovanie výsledkov predvolebných prieskumov 21 dní pred voľbami. Zároveň zavádza finančné stropy pre kampaň. Opozícia viaceré zmeny kritizuje.
 

Vyberte región